Hoe maak je je kinderen financieel wijs?

Voor de meeste kinderen is het praten over geldzaken erg abstract. Als je het dan ook nog over pensioen gaat hebben, haken ze waarschijnlijk al helemaal af. Nu een groot deel van de huidige kinderen honderd jaar zal worden en moet werken tot ze ver in de zeventig zijn, is het belangrijker dan ooit om vroeg te beginnen met sparen voor pensioen. Met de financiële opvoeding kun je dan ook maar beter vroeg beginnen.

Uit onderzoek* blijkt dat financiële gewoontes al worden bepaald op 7-jarige leeftijd. Dat bewijst dat volwassenen niet moeten onderschatten hoeveel impact ze hebben op kinderen wanneer het gaat om het vastleggen van een solide financiële basis voor de toekomst van die kinderen.

In de praktijk is het zo dat wanneer werknemers zich zorgen maken over de financiële toekomst van hun naasten, dit van negatieve invloed kan zijn op het geluksgevoel en de moraal op de werkvloer en uiteindelijk de productiviteit. In dit kader volgen hier een aantal tips die uw medewerkers kunnen helpen om het gesprek met hun kinderen aan te gaan over financiën:

Terug naar de basis

Onderzoek* toont aan dat 57% van de ouders denkt dat zij de grootste invloed hebben op hun kinderen om ze te leren verstandig met geld om te gaan. Toch geeft ruim de helft toe dat zij het lastig vinden met hun kinderen te praten over geldzaken en sparen.

Maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Regelmatig praten over de financiën van het huishouden waar de kinderen bij zijn is een goed begin. Hierdoor wordt het een normale zaak om geldzaken te bespreken en kinderen te leren wat het idee is achter sparen. Je kunt hierbij denken aan het openlijk bespreken van iets waar je als gezin voor gaat sparen zoals een vakantie en hoeveel hiervor maandelijks voor opzij moet worden gezet.

Oudere kinderen kun je stimuleren te gaan sparen door het opzij zetten van een deel van hun zakgeld voor bijvoorbeeld een smartphone of andere gadget. Ook al is dit niet direct gerelateerd aan pensioen, het stimuleert de gewoonte om te sparen. Dit zal kinderen helpen in hun verdere leven bij het opbouwen van een pensioenvermogen.

Maak het leuk!

Kinderen geldzaken bijbrengen gaat het beste stapsgewijs en met humor waar mogelijk. Overdrijf het niet met lange serieuze gesprekken. Kijk bij jonge kinderen naar mogelijkheden om ze op een aantrekkelijke en interactieve manier vertrouwd te maken met geld en sparen. Bijvoorbeeld door je kind het muntgeld in de parkeermeter te laten doen, een spaarpot te geven of samen spelletjes te doen waar geld in voorkomt zoals Monopoly.

Open samen een spaarrekening

Ook een spaarrekening kan gebruikt worden om kinderen financieel wijs te maken. Veel ouders hebben wel een spaarrekening voor hun kinderen maar niet iedereen betrekt de kinderen hierbij. Een gemiste kans, omdat het gezamenlijk beheren van de spaarrekening een mooie manier is om je kind de kans te geven spaardoelen in te stellen en het vermogen te zien groeien. Daarnaast is het een goede aanleiding het gesprek aan te gaan over hoe lang het zou kunnen duren om een bepaald bedrag te sparen en uiteindelijk een goed basisbedrag hebben waar ze verder mee kunnen.

Geef je kinderen een kijkje in je eigen financiele toekomst

Een goed moment om meer serieuze gesprekken te voeren met je kinderen over sparen voor pensioen is wanneer ze met hun eerste baan beginnen of een loonsverhoging krijgen. Dan kun je uitleggen hoe pensioen beleggen in zijn werk gaat en welke mogelijkheden er zijn waarbij je je eigen pensioenplan als voorbeeld gebruikt. En als je niet blij bent met je eigen pensioenvermogen kun je dit gebruiken zodat je kinderen leren van je ‘fouten’.

Mocht je dit ongemakkelijk vinden, is het voeren van een gesprek met je partner over de financiën terwijl je kinderen in dezefde kamer zijn een goed alternatief.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen besteden onbewust meer aandacht aan wat je doet dan wat je zegt. Dus laat je kinderen zien hoe budgetteren, schulden vermijden en sparen voor de toekomst ze kan helpen bij het bereiken van hun financiële doelen.

Wanneer je kind je vraagt om iets te kopen kun je dit moment aangrijpen om te praten over sparen voor de toekomst. Leg uit dat wanneer je spaart voor iets, je soms iets anders dat je leuk vindt niet koopt. Aangezien bijna de helft van de mensen liever in het nu leeft dan dat ze spaart voor de toekomst, is dit een goede les om vroeg mee te beginnen.

Kortom, wanneer het gaat om geldzaken heb je als ouder een enorme invloed op je kinderen! Van spelletjes tot gesprekken, alles wat bijdraagt aan het financieel bewustzijn helpt je kinderen goede spaargewoontes aan te leren en daar hebben ze hun leven lang plezier van.

* Het Money Advice Service onderzoek is uitgevoerd door de Britse overheid onder 4958 kinderen en hun ouders in 2016