Dalende beurskoersen, en nu?

De afgelopen weken zijn de beurskoersen gedaald. De waarde van de beleggingen in uw pensioenpot kunnen hierdoor ook gedaald zijn. Wij leggen u uit hoe het komt dat de koersen dalen en wat dit voor u betekent.

Dalende koersen. Hoe kan dat?
De beurzen zijn de afgelopen weken gedaald. Dit komt vooral omdat beleggers zich zorgen maken. Ze denken dat bedrijven minder winst gaan maken omdat de verwachting is dat er een periode van lagere economische groei aankomt. Als bedrijven minder winst maken of beleggers minder winst verwachten dan heeft dit invloed op de aandelenkoersen.

Wat speelt nog meer een rol?
Het is onrustig in de wereld. De handelsruzie tussen Amerika en China speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast dreigt Trump een kernwapenverdrag met Rusland op te zeggen. Beleggers houden niet van onrust want dit betekent dat consumenten minder kopen en bedrijven minder zullen investeren.
In Europa zijn er ook economische uitdagingen. De Italiaanse regering heeft namelijk een begroting ingediend die niet voldoet aan de regels van de Europese Commissie. Italië is van plan meer geld uit te geven dan dat het binnenkrijgt. De Europese Unie wil juist dat Italië minder geld uitgeeft omdat zij al te veel schulden heeft.

Is dit eerder voorgekomen?
Ja, flinke dalingen komen vaker voor. Zo zijn tijdens de kredietcrisis de aandelenmarkten hard geraakt. De beurzen hebben zich daarna hersteld, en op langere termijn zijn de aandelen op de beurzen altijd meer waard geworden. Dit komt omdat over de lange termijn de economie groeit.

En nu? Wat betekent dat voor mij?
Dit hangt ervan af in welke beleggingsoplossing van LifeSight u belegt. Via MijnLifeSight of de LifeSight app voor Apple (Google play LifeSight app) kunt u het rendement van uw portefeuille bekijken. Maar ook wat uw verwachte pensioenuitkering is op uw pensioenleeftijd. In deze verwachting is uw huidige rendement en een verwacht rendement naar de toekomst meegenomen. Ook nemen we toekomstige premie-inleg mee.

Wat doet LifeSight?
Belegt u in Slim Laten Beleggen dan neemt LifeSight het volledige beheer van de beleggingsportefeuille voor u uit handen. Op een aantal manieren proberen wij u zo goed mogelijk te beschermen tegen koersdalingen.

Wij bouwen uw beleggingsrisico af naarmate u dichter bij uw pensioenleeftijd komt
Bent u bijvoorbeeld jong, dan belegt u automatisch meer in aandelen en andere beleggingen die zijn gericht op het behalen van een hoog rendement. Deze beleggingen hebben een hoger risico. Het rendement heeft u nodig om een goed pensioen op te bouwen. En als het even slechter gaat zoals nu, dan is er nog voldoende tijd om dat in te lopen. Naarmate uw pensioenleeftijd dichterbij komt, wordt het risico verlaagd en wordt uw pensioenpot steeds meer belegd in staatsobligaties. Op dat moment wordt uw pot niet of nauwelijks geraakt door dalingen van de aandelenkoersen.

De risico’s spreiden
Het is belangrijk om niet alles in dezelfde markt te beleggen. Daarom zorgen wij er voor dat u belegt in verschillende beleggingsfondsen met als doel een goed rendement te halen tegen een acceptabel risico. Wij kiezen daarbij voor u de beste vermogensbeheerders uit om uw geld te beheren. Er wordt belegd in Europese aandelen, Amerikaanse aandelen, aandelen in opkomende markten, vastgoed en bedrijfsobligaties.

Onze beleggingsaanpak testen en evalueren
LifeSight kijkt elk jaar of de beleggingsaanpak aangepast moet worden aan de hand van de stand van de economie en verwachtingen naar de toekomst. Ook beoordeelt LifeSight of de gekozen vermogensbeheerders nog goed presteren. Zo proberen wij voor u het beste resultaat te halen. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

Belegt u in Zelf Beleggen dan kiest u zelf de beleggingsfondsen en bent u zelf verantwoordelijk voor de samenstelling van de portefeuille.

Wat kan ik het beste doen?
Het geld dat u belegt is bestemd voor uw pensioen, het is daarom belangrijk de lange termijn voor ogen te houden en kalm te blijven. De geschiedenis heeft bewezen dat de onrust weer zal wegtrekken en dat de economie op de lange termijn zal groeien. Daarnaast adviseren wij u om periodiek uw pensioensituatie te bekijken. Dit kan uitgebreid via MijnLifeSight en samengevat via de LifeSight app voor Apple (Google play LifeSight app). Hier ziet u direct wat de impact van de beleggingsresultaten is op uw toekomstige pensioen.

Tip: zorg daarbij dat u via de inventarisatie pagina in MijnLifeSight uw totale situatie in kaart heeft gebracht. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van de getoonde pensioenbedragen en geeft u een totaal overzicht.